YÖK’ten Bu Fakülteleri Seçenlere Maaş Gibi Burs
YÖK’ün bu yıl ilk kez başlattığı ziraat, orman ve su ürünleri fakülteleri programlarına ilk 3 sırada yerleşen 615 üniversite öğrencisi, aylık 600 lira burs almaya hak kazandı.
Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) bu yıl ilk kez başlattığı ziraat, orman ve su ürünleri fakülteleri programlarına ilk 3 sırada yerleşen 615 üniversite öğrencisi, aylık 600 lira bursalmaya hak kazandı.
YÖK tarafından bu yıl ilk kez ziraat, orman ve su ürünleri fakültelerinin belli programlarına ilk 3 sırada yerleşen ve kayıt yaptıran öğrencilere verilecek burslarla ilgili bir değerlendirme raporu hazırlandı. Buna göre, bu programlara toplam yerleşen aday sayısı 2015-2016 eğitim öğretim döneminde 5 bin 481 iken bu yıl 5 bin 747 oldu.
2016-2017 öğretim dönemi için 49 üniversitenin ziraat, orman ve su ürünleri fakültelerinin burs verilecek 210 programına ilk 3 sırada yerleşen aday sayısı 615 oldu. Bu öğrencilerden ziraat, orman ve su ürünleri fakültelerinin programlarını ilk tercihlerine yerleştiren aday sayısı yüzde 48′lik oranla 296 oldu. İlk üç tercihi ile ilgili programlara yerleşenlerin oranı yüzde 70′lik oran ile 430, ilk beş tercihine yerleşen aday sayısı yüzde 78′lik oranla 484 oldu.
YÖK bursu almaya hak kazanan öğrenciler, öğrenim süreleri boyunca genel not ortalamasının 4 üzerinden 2,5 veya 100 üzerinden 65′in altına düşmemesi şartıyla burs almaya devam edecek.
Burs miktarı 2016-2017 eğitim-öğretim yılı için aylık 600 lira olarak belirlenirken, bu miktar her yıl YÖK tarafından ayrıca belirlenecek.
- Bursun yükseköğretime katkısı
Raporda, ziraat, orman ve su ürünleri fakülteleri programlarının tavan puanlarındaki artışın, başlatılan burs programının başarısını gösterdiği ifade edildi.
YÖK’ün raporunda, şu değerlendirme yapıldı:
“İlgili programlara üst sıradan yerleşen adayların puanları analiz edildiğinde, birçok mühendislik programını tercih edebilecekken bu programları tercih etmeleri YÖK bursunun başarısını göstermekte olup, bu uygulama Türkiye’nin kalkınma odaklı gelişimi açısından olumlu ve önemli bir gelişmedir. Bu durum, yeni YÖK’ün son 1,5 yıldır politika olarak belirlediği ve uyguladığı, akademik camia ve toplumun ilgili paydaşları tarafından da kabul gören kalite odaklı taban puan uygulamasının bir sonucudur. Başlatılan bu sürecin etkisi gelecek yıllarda daha da belirgin olacaktır.”