Lys Sınavında nasıl bir strateji uygulamalıyız?
Bir milyonu aşkın aday, iyi bir üniversiteye girmek için son hazırlıklarını tamamlama telaşında. 18, 19, 25 ve 26 Haziran’da yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) sayılı günler kaldı. Uzmanlar, adayları bundan sonraki süreci sınav stratejilerini güçlendirmek için kullanmaları konusunda uyarıyor.
Öğrenciler, geleceklerine yön verecek en önemli sınavların birinci kısmı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nı (YGS) tamamladılar. Sırada Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) var. Uzmanlar, adayları kalan zamanı en verimli şekilde değerlendirmeleri konusunda uyarıyor. Peki bunun için nasıl bir yol izlenmeli? Sınavda en çok nelere dikkat edilmeli? Nasıl bir strateji uygulanmalı? Tercih danışmanı ve sosyolog Dilek Sevtap Gürbüz, konuyla ilgili şu önerilerde bulunuyor:
ÇALIŞMANIZI SÜRDÜRÜN
Sınavlara hazırlık sürecinin kesinlikle uzun bir zamana yayılması gerekiyor ancak öğrenciler geniş bir müfredat ve içerikle sınava giriyor. Bu aşamada LYS’deki başarının yüzde 60 oranında tercih ve yerleşmeleri etkileyeceği unutulmamalı. İlk sonuç bir kenara bırakılıp LYS yoğunluklu, eksikleri giderici çalışma yöntemi tercih edilmeli. YGS’de yüksek veya düşük puan alınmış olması, ikinci sınavda da yaklaşık sonuçlar elde edileceği şeklinde yorumlanmamalı. YGS, eksiklikleri tespit için bir fırsat olarak görülmeli. LYS’ye ise hâlâ bir ay gibi süre var ki bu, hedefini belirlemiş sınav odaklı öğrenciler için uzun bir zaman dilimi. Öğrenciler yorulmadan, ön yargıya kapılmadan ve rehavete de düşmeden çalışmalarını son ana kadar sürdürmeli.
BAŞARILI OLDUĞUNUZ BÖLÜMDEN BAŞLAYIN
Hazırlık kadar sınavda nasıl bir stratejiyle başarıya ulaşılacağı da son derece önemli. Her öğrencinin sınav kaygısı ve özgüveni farklı. Bunun sonucu olarak, öğrenciler hangi alanda başarılı ise o bölümden sınava başlamalı, başarısız olma ön yargı ve endişesinden uzak bir psikoloji ile sıralarına oturmalılar. Sınavda tüm öğrencilerin aynı sorulara tabi tutulduğunu, dolayısıyla da şartların eşit olduğunu unutmamalılar. Testlerde açıklamalar eksiksiz ve anlanarak okunmalı. Zaman yönetiminin önemi ise sınav boyunca hatırlanmalı, zorluk derecesine göre atlanması ya da yeniden dönülmesi gereken soruların yanlarına küçük notlar düşülmeli. Zaman kalırsa alınan notlar üzerinden sorular yeniden değerlendirilmeli. Bilinmeyen, tereddüt edilen sorulara kesinlikle cevap verilmemeli, boş geçilmeli, cevap anahtarında kaydırma yapmamaya da çok özen gösterilmeli. Bir testten diğerine geçerken zihnimizi ve gözlerimizi 10-15 saniye dinlendirmenin önemi de atlanmamalı. Zihnin bir sonraki bölüme bu süreçte odaklanması sağlanmalı.
PRATİĞİNİZİ ARTIRMAK İÇİN DENEME ÇÖZÜN
Sınav stratejisini iyice benimsemek önemli. Bu süre boyunca en önemli konu pratik artırıcı çok fazla deneme sınavı uygulamak, bilgi eksikliklerini tamamlamak. Adaylar bu önerileri dikkate alarak, zaman yönetimi, odaklanma, algı yönetimi ve deneme sınavlarındaki netlerine göre LYS’de daha başarılı olmak için önlerindeki süreyi bir fırsat olarak görmeliler. Bunların yanında üzerinde durulması gereken önemli konulardan biri de, olması gereken kadar sınav kaygısına sahip olmak. Ancak bu kaygı başarımızı olumsuz etkileyecek boyuta taşınmamalı.
Zaman yönetimi önemli
- Adaylar sınavda en çok zaman yönetimini iyi planlamalı.
- Cevap anahtarında kaydırma yapmamaya, doğru testi cevap anahtarına işaretlemeye özen göstermeli.
- Kendilerini strese sokacak zor sorularda çok fazla efor sarf etmemeye, sorulara odaklanmaya ve başarısızlık düşüncelerinden arınmaya dikkat etmeli.
- Geçmişteki başarılarının devam edeceği, varsa başarısızlıkların da her zaman olmayacağı düşüncesi ile “Başaracağım” odağında olmaya çok önem vermeli.