Ygs de 150 Puan İçin 20 Net Gerekiyor
İyi bir üniversiteye girmek için iki milyonu aşkın adayın yarışacağı Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) geri sayım başladı. Son hafta çok kritik. Bu yıl bazı değişikliklere aman dikkat! YGS barajı 140′tan 150′ye çıkarıldı, üniversite tercih sayısı 30′dan 24′e düşürüldü. Bazı alanlara da başarı sırası barajı getirildi. Bu yıl sınava girecek adayların üniversiteye geçebilmeleri için en az 20 soruyu doğru cevaplamaları gerekiyor.
İki milyonu aşkın adayın katılacağı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) bu hafta sonu, 13 Mart Pazar günü, tek oturumda yapılacak. Adaylar her biri 40 soruluk Türkçe, temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarında toplamda 160 sorudan oluşan testleri cevaplayacak. Sınav saat 10.00′da başlayacak ve 160 dakika sürecek. Sınava girmeden önce adayların bilmesi gereken bazı önemli değişiklikler ise şunlar:
BARAJ 140′TAN 150′YE ÇIKTI
Bu yıl YGS barajında önemli değişiklik yapıldı. Geçen yıllarda 140 olan baraj 10 puan arttırılarak 150′ye çıkartıldı. Bu, barajı aşmak için eskiden 16 net soru yeterliyken, artık 20 nete ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor. Yani adaylar 4 net soru daha fazla yapmalı.
YGS’de 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme hakları bulunmuyor. 150 ile 179.99 arası puan alanlar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebiliyor. Bu adaylar, LYS’lere giremiyor. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere katılma hakkına sahip. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS’den 150 ve üzeri alınması gerekiyor. Ancak özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli adaylar için, 100 ve üzerinde puan alınması yetiyor.
ÜNİVERSİTE TERCİH SAYISI 30′DAN 24′E İNDİRİLDİ
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tercih sayısını 30′dan 24′e düşürdü. Bilinçli tercih yapılmasını sağlamak amacıyla getirilen bu değişiklik, adayların açıkta kalma endişesiyle tercih yapıp, sonradan vazgeçmelerini engellemeyi de hedefliyor.
YÖK, ‘tercih-yerleşme-kesin kayıt olma’ arasındaki makasın her geçen yıl açıldığı yönünde eleştiriler olduğunu vurgulayarak, aldığı kararın bazı gerekçelerini şöyle sıraladı:
Son tercihlerin genelde özensiz yapılması, tercih edip kayıt hakkı kazandığı halde kaydolmayanların sınava tekrar girişleri arttırması ve bu kontenjanların kullanılamaması…
Öte yandan, uzmanların geçen yıl Kıbrıs ve yurtdışı üniversiteleri dışındaki lisans programlarının genel ve okul birinciliği kontenjanlarına yerleşen 467 bin 15 kişinin tercih listelerini inceleyerek hazırladığı raporda, adayların 30 tercih hakkından ortalama 17’sini kullandığı görüldü.
MÜHENDİSLİK VE MİMARLIĞA DA BAŞARI SIRASI BARAJI GELDİ
Geçen yıl tıp ve hukuka baraj koyan YÖK, bu yıl mühendisliğe de 240 bin başarı sırası barajı getirdi. Ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri bu barajdan muaf tutuldu. Mimarlığa ise 200 bin barajı getirildi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Hürriyet’e verdiği röportajda “Elbette mühendislik eğitiminde kalite sadece bununla yönetilecek bir husus değil, fakat bu da kalitenin girdi ile alakalı bir yönü. Başkaca tedbirlerin alınması gerektiğini de biliyoruz. Yeni adımlar atacağız” demişti.
İLK KEZ LİSE ÖĞRETMENLERİ DE SORU HAZIRLAMA ÇALIŞMASINDA YER ALDI
Bu sene ilk kez MEB’in seçtiği bazı lise öğretmenleri de soru hazırlayıcılar grubuna katıldı. ÖSYM, ihtiyaç oldukça branşlarına göre, kendilerine MEB tarafından iletilen listedeki öğretmenleri çağıracağını açıklamıştı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, Hürriyet’e verdiği röportajda YGS ve LYS’de müfredat dışı hiçbir şey sormadıklarını vurgulayarak, soru hazırlığını şöyle anlatmıştı:
“Müfredatı önümüze koyuyoruz. Talim ve Terbiye Kurulu bir değişiklik olduğunda bize bildiriyor. Eğer daha önce müfredattan çıkarılmış konularda hazırlanan sorular varsa eleniyor. Sınav, sonuçtaadayları sıralamak için. Çok kolay olursa, hiç kimse sıralanamaz. Sınavın zor ya da kolay olmasından ziyade, aday kitleyi makul bir şekilde sıralayabilir mi, bunu dikkate alıyoruz. Herkes birinci olursa, kontenjanlar açısından problemler doğar. Adayların yukarıdan aşağı sıralanması gerekiyor. Üniversiteye girmeyi sağlayan şey, sınavın zorluğu kolaylığı değil, kontenjanlar. Sınavın seçici ve ayırt edici olması için çaba sarf ediyoruz. Adaylarımız çalışsınlar, biz çalışanın hakkını koruma konusunda her zaman gayret göstereceğiz. YGS’de sorular 9′uncu ve çok az da 10′uncu yıl müfredatından çıkıyor. Bu yüzden bölgesel tatillerle bu yıl YGS’de müfredatın yetiştirilememesi nedeniyle öğrencilerin daha önce hiç görmediği bir konudan soru çıkması gibi bir durum söz konusu değil. Veliler ve öğrencilerimiz müsterih olsun.”
MESLEK YÜKSEKOKULLARINA SINAVSIZ GEÇİŞ ZAMANLA KALDIRILIYOR
Bu seneki önemli değişikliklerden biri de, Ortaöğretim Başarı Puanı’nda (OBP) gerçekleşti. Meslek liselerine 30 Mart 2012 tarihinden sonra kayıt yaptıran adaylar için Y-YGS/LYS’de mesleki ek OBP kaldırıldı. Her aday için hesaplanan OBP; 0.12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve adayların yerleştirme puanları buna göre hesaplanacak.
Meslek liselileri ilgilendiren önemli bir değişiklik daha gündemde. YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) mesleki ve teknik liselerden mezun öğrencilerin meslek yüksekokullarına (MYO) sınavsız geçişinin kaldırılması önerisinde bulundu. Buna göre, sınavsız geçiş yerine mesleki ve teknik lise mezunlarına ek puan verilmesi öngörülüyor. MEB yetkilileri de YÖK’ün önerisini incelemeye başladıklarını, yeni bir yasal düzenleme gerektiren bu teklifin hassasiyetle ele alınarak bir yasa taslağı hazırlanacağını vurguladı. MYO’lardaki öğrenci sayısına açık öğretimdekiler de dahil edildiğinde ön lisans programlarında bulunan toplam öğrenci sayısı 2 milyon 13 bin 762. Bu da yükseköğretimdeki öğrenci sayısının yaklaşık yüzde 33′üne karşılık geliyor. Yani bu uygulama, binlerce öğrenciyi etkileyecek.