Tıp ve Hukuk Kontenjanları Düştü

ÖSYM, üniversite adaylarının merakla beklediği ‘2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu yayımladı.2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu (23 Haziran 2015) Genel anlamda kontenjanlar düştü, en fazla düşüş tıp ve hukuk fakültelerinin kontenjanında oldu.

Geçen yıl devlet üniversitelerinin lisans bölümlerine yaklaşık 338 bin kontenjan  ayrıldı, bu yıl ayrılan kontenjan 329 bin. Lisans bölümlerinde aslan payına sahip olan devlet üniversiteleri, kontenjanlarını geçen yıla göre 10 bin düşürdü. Vakıfların lisans kontenjanı fazla oynamadı, yaklaşık 80 bin öğrenci alacaklar. KKTC’nin lisans kontenjanı bir miktar yükseldi, 8 binden 14 bine çıktı. Bu yıl Türkiye genelinde lisans bölümlerine 423 bin aday alınacak.

Asıl değişim, vakıf üniversitelerinin lisans, yani iki yıllık programlarında oldu. Vakıf üniversitelerinin iki yıllık kontenjanı, 59 binden 74 bine yükseldi. Bu yıl, kontenjanlardaki en büyük artış burada oldu. Devletteki iki yıllıkların kontenjanı değişmedi, bu yıl da 302 bin öğrenci alacaklar. KKTC’nin iki yıllıklarında sadece bin kontenjan artış göze çarpıyor. Türkiye genelinde lisans programlarına 380 aday alınacak.

Kontenjan tablosunu incelediğimizde, göze çarpan en büyük değişim; tıp ve hukuk  fakültelerinin kontenjanların düşmesi… İstanbul, Ankara, Marmara ve Selçuk gibi üniversitelerin hukuk ve tıp fakültelerinin tıp ve hukuk ile ilgili görsel sonucukontenjanları, bir önceki yıla göre düşüş gösterdi. İstanbul ve Ankara Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi geçen yıl 800 öğrenci alırken, bu yıl kontenjanı 650′ye düştü. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kontenjanının 500′den 400′e; Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kontenjanının ise 400′den 300′e düştü. Tıp fakültelerinin kontenjanı, hukuk fakültelerinin kontenjanına göre daha az düşüş gösterdi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi geçen yıl 369 öğrenci alırken, bu yıl 328 öğrenci alacak. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nin kontenjanı ise geçen sene 498 iken, bu yıl 462′de kaldı.

***

Bu yıl farklı puan türüyle öğrenci alacak hukuk fakültelerinin taban puanları ve başarı sıralarına kılavuzda yer verilmedi. Bunun nedeni hukuk fakültelerinin bu yıldan itibaren farklı puan türü ile (TM-2 yerine TM-3) öğrenci alacak olması. Puan türü değişen bölümlerin başarı sıralaması, puanı ve yüzdelik dilimi olmaz; bu bilgiler ancak bu yıl tercih yapıldıktan sonra ortaya çıkacak.

***

Geçen sene ön lisans programları Tablo-3A (sınavsız geçiş yapılan programlar) ve Tablo-3B (YGS puanıyla öğrenci alan programlar) diye ayrılıyordu. Daha önce açıklandığı gibi iki yıllık ön lisans programlarının yüzde 60′ı meslek liseliler için kullanılan sınavsız geçiş, yüzde 40′ı ise diğer liselerden mezunlar için YGS puanı ile tercih edilecek şekilde ayrıldı. Bu nedenle kılavuzda bu yıl Tablo-3A ve Tablo-3B yerine, Tablo-3 ve Tablo-4 var. Bu sene iki yıllık programlara okul birincisi kontenjanı verildi.

SADIK GÜLTEKİN

Vatan

Leave a Reply