Enerji Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K.)

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


ENERJİ YÖNETİMİ

EA


       İnsanlık, tarım toplumundan sanayi toplumuna, sanayi toplumundan da bilgi toplumuna doğru bir Son on yılda, dünyada doğal gaz ve elektrik talebinin Çin’den sonra en fazla arttığı ikinci ülke konumunda bulunan ülkemizin önümüzdeki dönemde de ekonomik ve sosyal gelişme hedefleri ile tutarlı olarak, enerji talebi artışı bakımından dünyanın en dinamik enerji ekonomilerinden biri olmaya devam etmesi beklenmektedir.


       Hızla artan enerji talebi neticesinde ülkemizin başta petrol ve doğal gaz olmak üzere enerji ithalatına bağımlılığı artmaktadır. Ülkemizin hâlihazırda toplam enerji talebinin yaklaşık %26’sı yerli kaynaklardan, kalan bölümü çeşitlilik arz eden ithal kaynaklardan karşılanmaktadır.


       Dünyada enerji talebinin orta ve uzun vadede en hızlı artış kaydedeceği ülke Türkiye’dir. Türkiye, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, yerel kaynakların kullanımının azami seviyeye yükseltilmesi ve iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerinden yola çıkarak, ulusal enerji arz portföyünde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını yükseltme ve enerji sepetine nükleer enerjiyi de ekleme yolunda çalışmalarını sürdürmektedir.


       Genel anlamı ile bakıldığında enerji verimliliğinin, çevrenin korunması, dünya ve ülke ekonomisi, işsizlik, aile bütçesi gibi geniş bir kapsama alanı vardır. Bir başka açıdan bakıldığında ise enerji verimliliği, enerjinin elde edilmesinden, iletim ve dağıtıma sanayide üretimden, konut ve hizmet sektöründe ısıtma-soğutma-aydınlatmaya, ev aletleri ve ofis cihazlarından ulaşıma kadar pek çok alanda karşımıza çıkmaktadır.


        “Enerji Yönetimi” Lisans Programı'nın ana amacı, öğrencilerine lisans düzeyinde enerji yönetimi kapsamında gerekli akademik bilgileri kazandırmaktır.


       Bu kapsamda;


    1- Enerji Yönetimi alanında disiplinlerarası bir yaklaşımla (İşletme, Hukuk, Mühendislik, vd.) 4 yıllık lisans eğitimi vererek alanda gerekli bilgileri kazandırmak.


    2- Enerji üretimi, kullanımı, ve yönetimi sürecinde ortaya çıkan çok boyutlu problemleri ulusal, küresel ve disiplinlerarası bir bakış açısı ile belirleyebilecek ve sürdürülebilir             çözümler üretebilecek uzmanlar yetiştirmek.


    3- Enerji Kaynakların etkin ve verimli kullanımını yaygınlaştırılmasını sağlamak.


    4- Sürdürülebilir enerji yönetimi konularında endüstriyel ve ticari işletmeler ile konutlarda yaratıcı ve yenilikçi uygulamalar oluşturmak.


    5- Ülkemizde enerji yönetimi alanında bilgi birikimi oluşturmak ve araştırma-geliştirme çalışmalarının yapılmasi için projeler gerçekleştirmek.


    6- Enerjinin verimli kullanımı konularında yapılan eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak,


    7- Yüzyılımızın global problemlerinden olan enerji sorunlarını birlikte ele alan bir program dahilinde, yüksek kalitede lisans eğitimi vererek ulusal ve uluslararası çalışmalarda


        yer alabilecek yetişmiş insan potansiyelini oluşturmak, programın hedefleri arasındadır.


       Bu genel değerlendirmeler doğrultusunda, “Enerji Yönetimi” Lisans Programı ile ülkemizin çok önemli alanlarından biri olan enerji konusunun özellikle alan yönetimi, sektörel ilişkiler, rekabet boyutu ve sürdürülebilirlik çerçevesinde kapsamlı bir yönetsel açığın kapatılmasına katkı sağlayacak nitelikli insani kaynağı yetiştirilmesi amaçlanmakta olup ülkemizin çok önemli kaynaklarının aktarıldığı enerji alanında bütüncül bakış açısına sahip ve yönetsel performansı yüksek olabilecek nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi hedeflenmektedir.


       Enerji Yönetimi Lisans Programı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dâhilinde olup, Fakülte bünyesinde açılmış olan diğer bölümler ile ortak dersleri bulunmaktadır. Ayrıca, Enerji Yönetimi bölümü öğrencilerimize gerekli şartları yerine getirmeleri koşuluyla, İşletme ve Uluslararası Ticaret bölümlerinde çift anadal yapma imkânı sağlanacaktır.


          

BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN         TIKLAYINIZ

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc