Tekstil Mühendisliği

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ

SAY


       Programın Amacı

       Tekstil mühendisliği programının amacı, tekstil hammaddelerini değişik tekniklerle işleme ve bu alanda yeni teknikler geliştirme konusunda eğitim yapar.

       Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

       Tekstil mühendisliği programında, öncelikle, tekstil fabrikalarında üretimle doğrudan ilgili teknik eleman olarak çalışmak üzere yetiştirilmektedirler. Bu nedenle tekstil mühendisliği adı altında verilen eğitim genellikle "Tekstil Teknolojisi ve Tekstil Kimyası ve Terbiyesi" çerçevesindedir.

       Tekstil mühendisliği programında iplik, dokuma, örme ve konfeksiyon, kalite kontrol konularında; tekstil kimyası ve terbiyesi ise lif, boyar madde ve tekstil yardımcı maddesi kimyası ile, baskı, apre, kimyasal tekstil kontrol konuları ile ilgili dersler verilir.

       Bölüm mezunları öncelikle tekstil fabrikalarında üretimle doğrudan ilgili teknik eleman olarak çalışmak üzere yetiştirilmektedirler. Bu nedenle tekstil mühendisliği adı altında verilen eğitim genellikle "Tekstil Teknolojisi ve Tekstil Kimyası ve Terbiyesi" çerçevesindedir.

       Tekstil mühendisliği öğrencileri için uygulama çok önemlidir. Bu nedenle laboratuar çalışmasına ek olarak staj da yapılmaktadır.

       Gereken Nitelikler

       Tekstil mühendisliği alanında çalışmak isteyenlerin matematik ve fen derslerinde başarılı olmaları, kimya ve ekonomi konularına ilgili olmaları gerekir.

       Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

       Tekstil mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Tekstil Mühendisi" unvanı verilir.Tekstil mühendisi, çalıştığı fabrikada yün, pamuk, poliyester gibi liflerden kumaş üretimini planlar ve üretim sürecinin plana uygun biçimde yürütülmesini denetler.

        Çalışma Alanları

       Tekstil mühendisliği mezunları iplik, dokuma ve konfeksiyon fabrikalarında; fiziksel kontrol laboratuarlarında; yapay lif üreten fabrikaların kasar, boya, apre bölümlerinde; kimyasal tekstil kontrol laboratuarlarında; boyar madde ve tekstil yardımcı maddesi üreten fabrika veya bunların dallarında çalışabilirler.

       Tekstil sanayi ülkemizde giderek daha çok önem verilen ve gelişen bir alandır. Bu nedenle bölüm mezunlarının iş bulmaları kişisel yetenekleri ölçüsünde kolaylaşacaktır. Özel sektörde çalışanlar, yetenekleri, statüleri ve sektörün kuralları çerçevesinde para alırlar. Kamu sektöründe ise devlet memurlarına uygulanan maaş sistemi yürürlüktedir.

BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN         TIKLAYINIZ

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc