Arkeoloji

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


ARKEOLOJİ

EA


            Programın Amacı
       Arkeoloji sözcüğü, Yunanca Arkhaios (eski) ve logos (bilim) sözcüklerinin birleştirilmesi yoluyla türetilmiştir. Sanıldığının aksine arkeoloji, bir tarih bilim dalı değil; kazı ve araştırmalar yoluyla insanlığın kültür tarihini aydınlatmaya çalışan, bu bağlamda da tarih bilimine katkı veren bir bilim alanıdır. Yürütülen kazı ve yüzey araştırmalarıyla, insanlık tarihinin başlangıcından itibaren insan ve içinde yaşadığı ortama ilişkin her çeşit maddi kültür kanıtını (çömlek, tandır, taban, karbonlaşmış bitkiler, figürin, fresk, çöp çukuru, v.b.) belgelenmekte ve tümevarım ya da varsayımsal tümdengelim yöntemleriyle incelenmektedir. Bu çalışmalarla bugün yok olmuş toplumların yaşam biçimlerini, kültür ve uygarlık tarihlerini ortaya koymakta, eski çağ toplumlarının içinde geliştiği ortamı yeniden kurarak kültürler arası benzerlikleri, ilişkileri ya da farklılıkları stratigrafik ve kronolojik düzen içinde değerlendirmektedir.

Arkeoloji biliminin incelediği kalıntı ya da buluntuların daima toprak altında olması dolayısıyla bunların bulunup gün yüzüne çıkartılması ve değerlendirilebilmesi ancak bilimsel kazı yöntemleri uygulanarak yapılabilmektedir. Arkeoloji bilimi, bu verilerden hareketle, bugün yok olmuş toplumların yaşam biçimlerini, kültür ve uygarlık tarihleri ile bunların içinde geliştiği ortamı (iklim, çevre koşulları, doğal kaynaklar, sosyo-ekonomik yapı, etnik yapı, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, teknolojik düzey, ölü gömme adetleri, v.b.) incelemektedir. Bu bağlamda arkeolojik araştırma söz konusu olduğunda görkemli bir altın gerdanlık da, basit bir taş balta da aynı bilimsel değere sahiptir.

       Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
       Klasik Arkeoloji programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda klasik arkeoloji, paleolitik yerleşim biçimleri, Mezopotamya ve Önasya arkeolojisi, Arkaik Devir mimarlığı, kazı teknikleri, resim-fresk-mozaik gibi dersler verilir.

       Gereken Nitelikler
       Arkeoloji programında okumak isteyen bir kimsenin geçmiş uygarlıkları incelemeye meraklı, bilimsel araştırma yapmaya istekli, analitik düşünme gücü yüksek olması beklenir. Arkeoloji alanında başarılı olmak için hem modern hem de eski dillerden birini öğrenmek gereklidir.

       Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler
       Arkeoloji programını bitirenler "Arkeolog" unvanı ile görev yaparlar. Arkeologlar "Teknik Eleman" sınıfından sayılmaktadır.
Arkeologlar tarih öncesi ve eski çağ tarih dönemlerinde yaşamış toplumların bıraktıkları her türlü kalıntıyı, kronolojik bir düzen içinde karşılaştırmalı olarak inceleyerek geçmiş dönemleri aydınlatmaya çalışırlar.

       Çalışma Alanları
       Arkeoloji mezunlarının en temel çalışma alanı müzelerdir. Ayrıca, MTA'da,turizm kuruluşlarında da çalışma olanakları vardır.


BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN        TIKLAYINIZ


       

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc