Genetik ve Biyomühendislik

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


GENETİK VE BİYOMÜHENDİSLİK

SAY


       Programın amacı
       Biyomühendislik programının amacı, temel tıp bilimleri ile mühendislik bilimlerinde kullanılan teknoloji konusunda eğitim yapmak ve tıp bilimleri ile mühendislik bilimleri arasında köprü kurabilecek teknik elemanları yetiştirmektir.Teknolojideki hızlı değişimler tarımda, kimyada ve biyoloji alanında kendini göstermektedir. Biyolojik süreçlerden yararlanarak daha ucuz kimyasal madde üretimi, biyolojik temelli çalışan cipslerin üretim çalışmaları bunlardan bazılarıdır. Biyomühendislik lisans programı biyolojik sistem ve süreçlerden yararlanarak yeni teknolojilerin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bunun için öğrenciler mühendisliğin temel ilkelerini kavrayarak biyolojik  mekanizmaları ve olayları mühendislik perspektifinden incelemeyi öğreneceklerdir.Böylelikle öğrenciler matematik, fizik ve kimya gibi temel bilimlerde çok sağlam bir altyapı oluşturarak moleküler biyoloji, biyokimya, genetik ve hücre biyolojisinin esaslarını kavrayacaklar ve bitkileri genetik değişikliğe uğratarak her seviyede yaşamın nasıl devam ettiği ve evrimleştiği konusunda bütüncül bir görüşe sahip olacaklardır.

       Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
       Biyomühendislik programında termodinamik, akışkanlar mekaniği, kinetik, biyomekanik, ayırma ve saflaştırma teknikleri, moleküler biyoloji, protein kimyası, immünüloji, farmakoloji, hücre fizyolojisi ve biyokimyası genetik mühendisliği gibi dersler okutulur.Bölümde eğitim dört yıldır. İlk yılda temel mühendislik dersleri verilir. Sonraki yıllarda fiziksel kimya,hücre dinamiği, organik kimya, moleküler biyoloji,mikrobiyoloji, bitki yapı ve fizyolojisi, biyoformatik, biyoteknoloji,moleküler evrim, biyoteknoloji, bitki patolojisi, tarımsal biyoteknoloji, biyomoleküler süreçlerin modellenmesi ve simülasyonu,protein mühendisliği gibi alan dersleri okutulmaktadır.Programın biyoteknoloji boyutu, biyolojik sistem ve süreçlerden yararlanan yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve sanayide kullanımına dönük dersleri içeriyor. Biyomühendislik boyutu ise mühendislik kavram ve yöntemlerinin özümlenmesine oturuyor.Derslerden de anlaşılacağı gibi bu bölümde okumak ve daha sonra bu alanda çalışmak isteyenlerin temel bilimlere özellikle kimya ve biyolojiye ilgili, laboratuvar çalışmalarından sıkılmayan, araştırma merakı olan kişiler olmaları beklenir.

       Gereken Nitelikler
       Biyomühendislik programına girmek isteyenlerin fizik, kimya ve biyolojiye ilgili ve bu konularda başarılı, bilimsel çalışmaya meraklı, yeniliklere açık, dikkatli ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir.

       Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları işler
       Bu programdan mezun olanlara “ Biyomühendis” unvanı verilir. Biyomühendisler temel ve uygulamalı tıp alanında karşılaşılan sorunlara yaptıkları araştırmalarla çözüm getirmeye çalışırlar.Biyomühendislik alanı ülkemizde hatta dünyada yeni gelişen bir alandır. Mezunlar biyoloji bilimleri ve biyoteknolojinin çeşitli alanlarında faaliyet gösteren sanayi (kimya,ilâç, gıda gibi) kuruluşlarında ve tarım sektöründe araştırmacı ve yönetici olarak çalışabilirler.Laboratuvarlarda yaptıkları çalışmaları sanayii sektörüne aktarma görevini de üstlenirler. Örneğin biyolojik sistem ve süreçlerden yararlanılarak yeni malzeme ve süreçler yaratarak (tarım bitkilerini genetik değişime uğratmak gibi) gıda ve tarım sektöründe tasarımcı olarak çalışırlar.

       Çalışma Alanları
       Biyomühendisler hastanelerde, ilaç endüstrisinde, çevre koruma ile ilgili kuruluşlarda, Türk Standartlar Enstitüsü, Hıfz-ı Sıhha da genetik tanı ve tedavi ile ilgili kuruluşlarda çalışma olanağı bulabilirler.

BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN        TIKLAYINIZ



Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc