Aktüerya(Fakülte)

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


AKTÜERYA (FAKÜLTE)

SAY

                                           


       Aktüerya; sigortacılık tekniğiyle buna ilişkin yatırım, finansman ve demografi konularında Matematiksel-İstatistiksel teori ve tekniklerin uygulanmasıyla sigortacılık konusunda tabloların oluşturulması, yasal düzenlemelere uygun olarak tarife ve teknik esasların belirlenmesi, rezerv ve kar paylarının hesaplanması ve bunlara dair finansal raporların hazırlanmasının öğretildiği bölümdür. Ülkemizin sigortacılık ve finans kesiminin ihtiyaçları doğrultusunda eğitim-öğretim yapan Aktüerya Bölümü en genel anlamda Hukuk, Finans ve Matematik bilim dallarının harmonisi gerçekleştirmiştir.


       Aktüerya Bölümü öğrencileri eğitim sürecinde teorik altyapılarını oluşturmada akademisyenler, sektörel uygulamalarında ise konusunda uzman sektör temsilcileri aktif olarak rol almaktadır. Öğrenciler eğitim hayatı boyunca edinmiş oldukları bilgileri, son dönemde yapacakları proje çalışmalarıyla uygulama fırsatı elde etmektedir.

       Kazanılan Derece

       Bölümü başarı ile tamamlayan öğrenciler "Aktüerya alanında lisans diploması" derecesini alırlar.


       Kabul ve Kayıt Koşulları

       Lise diplomasına sahip olmak. Üniversite öğrenci seçme sınavında yeterli puanı almış olmak.


       Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

       Türkiye'de ki Yükseköğretim Kurumları'nda önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması, dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulunun belirlemiş olduğu ‘YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖN LİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK’ kapsamında gerçekleştirilmektedir. Türkiye’deki örgün eğitim kurumlarından gelen öğrenciler ders bazında muafiyet talebinde bulunabilir ve yönetim kurulu tarafından kabul edilen derslerden muaf tutulur.


       Program Profili

        Aktüerya Bölümü, dört yıllık lisans eğitimi süresince aldıkları dersler, yaptıkları projeler ve staj ile finans sektöründe donanımlı, teknolojiyi kullanabilen uzman ve yönetici adayları yetiştirmektedir.

Eğitimin ilk iki yılında verilen temel dersler (iktisat, işletme, matematik, istatistik, hukuk, … gibi) ile sonraki dönemlerde alacakları branş dersleri için alt yapı oluşturulmaktadır. Üçüncü ve dördüncü sınıflarda ise, bölüm bazında teorik ve sektörel uygulamaları içeren dersler sektörün üst düzey yöneticileri tarafından verilmektedir.

Öğrenci sektör profiline uygun donanımlı, analiz yeteneğine sahip, ekonomiyi yorumlayabilen bireyler olarak mezun olmaktadırlar.


       Mezunların İstihdam Profilleri

       Aktüerya bölümü mezunları, doğrudan doğruya sigorta şirketlerinin genel merkezlerinde, finans sektöründe fon yönetimi departmanlarında, Hazine Müsteşarlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Sigortacılık Genel Müdürlüğü ve Sigorta Murakabe Kurulu gibi kamu kuruluşlarında çalışabilme imkânına sahiptirler.


       Üst Derece Programlarına Geçiş

       Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan ve lisans üstü eğitim başvuru koşullarını sağlayan adaylar yurtiçi veya yurt dışında tezli veya tezsiz lisansüstü programlarına girebilirler.


       Mezuniyet Koşulları


       Aktüerya bölümünde, eğitim süresi dört yıldır. Eğitim döneminde staj her öğrenci için zorunludur. Mezun olmaya hak kazanmak için öğrenciler toplam kredisi 240 ECTS olan müfredatta yer alan tüm dersleri başarı ile tamamlamaları ve GANO’ larının 2.0 ve üzerinde olması gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan öğrenciler aktüerya bölümünden mezun olmaya hak kazanır.


       Program Çıktıları


       1.Finans sektörü ile ilgili analizleri yapabilir.

       2.Mesleki bilgilerini uzmanlık gerektiren alanlara uygulayabilir.

       3.Genel ekonomik göstergelerle finans sektöründeki ulusal ve uluslararası gelişmeleri değerlendirebilir.

       4.Analitik yöntemlerle problem çözebilir.

       5.Sigortacılık mevzuatı ve sosyal güvenlik sistemi hakkında bilgi sahibi olur ve vaka analizleri yapabilir.

       6.Aktüeryal riskleri tanımlar, ölçebilir ve etkin korunma yöntemlerini belirleyebilir.

       7.Farklı disiplinlere ait bilgi ve donanımları birlikte kullanabilir.

       8.Finans sektöründe yeni ürün geliştirme sürecini yönetebilir ve strateji belirleyebilir.

       9.Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilir ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olur.

       10.Finansal riskleri analiz eder ve projeksiyonlar yapabilir.

       11.Aktüeryal hesaplamalar için gerekli çağdaş teknikleri ve hesaplama araçlarını kullanabilir.


BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN   TIKLAYINIZ

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2020>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc