Arkeoloji ve Sanat Tarihi

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


ARKEOLOJİ VE SANAT TARİHİ

SÖZ


       Programın Amacı ve Kapsadığı Alanlar


       Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü'nün amacı, öğrencinin eskiçağ sanatı ve tarihi hakkında derinlemesine ve kapsamlı bilgi edinmesini sağlamak ve bu konuda uzmanlaşmasına yardımcı olmaktır. Esas anlamda Anadolu tarihi ve arkeolojisi üzerinde odaklanılsa da bunun yanısıra Anadolu'ya komşu olan, Orta ve Doğu Akdeniz, Mısır, Yakın Doğu gibi bölgelerin kültürleri de bu dört yıllık eğitim dahilinde irdelenmektedir. Tarihsel sınırlar ise prehistorik çağlardan başlayıp Orta Çağlar'a (Bizans ve İslam Sanatı gibi) kadar uzanmaktadır.


       Arkeoloji ve Sanat Tarihi Eğitim Süreci ve Dersler


       Arkeoloji ve Sanat Tarihi programında lisans eğitimi toplam dört yıllıktır. Programdaki temel dersler büyük çapta yukarıda belirtilen temel konular ile örtüşürler. Arkeolojinin başka bilim dalları ile kurduğu ilişkileri ve bunlardan sağladığı katkıları göz önüne aldığımızda eğitimin boyutu da alışıldık normların dışına çıkmaktadır. Eğitim süresince alışıldık ve beklenilen arkeoloji ve sanat tarihi ağırlıklı temel derslerin yanısıra tarih, coğrafya, kültürel ve fiziki antropoloji konularında da dersler sunulmaktadır. Ayrıca temel bilimlerin de arkeolojiye sağladığı yeni açılımları göz önünde bulundurarak 'Fen Bilimleri ve Arkeoloji', 'Konservasyon İlkeleri' gibi derslerin eğitim kapsamına alınması gereğine inanılmıştır. Özellikle kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin ya da yapıların çizimlerinin nasıl gerçekleştiğini bilmek ve öğrenmek amacıyla 'Arkeolojide Çizim' adında hem kuramsal hem de uygulamalı bir ders de programda yer almaktadır. Bu derste öğrenciler, obje ve plan çizimi ve yüzey araştırması tekniklerini ve bunların sağladığı katkıları değerlendirmekte, öğrenmekte ve pratik olarak da uygulamaktadırlar. Ayrıca 'Müze Eğitimi' ve 'Kültürel Varlıkların Korunması' gibi dersler ile öğrencilerimiz, Türkiye'nin sahip olduğu zengin mirası ne şekilde gelecek nesillere aktarma, bu konularda nasıl projeler gerçekleştirme zorunda olduğumuzu irdeleme fırsatı bulmakta; bu konuda başka ülkelerde yürütülen uygulamaları inceleyip aslında ülkemizde büyük çapta gözardı edilen bu alanda birikim sahibi olma şansını yakalamaktadırlar


       Mezunlar

       Arkeoloji ve Sanat Tarihi Lisans programından mezun olunması ardından karşımıza çıkan iş olanakları şu şekilde özetlenebilir. Öncelikle en başta gelen iş sektörü, üniversiteler bünyesindeki Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümlerindeki araştırma ve eğitim kadrolarıdır. İlan verildiğinde buralara başvurularak akademisyen olarak profesyonel kariyer yapabilmek mümkündür. Türkiye'nin sahip olduğu kültürel ve tarihsel miras hakkında bilgi ve birikim sahibi olmak, hangi alanda çalışılırsa çalışılsın, kişilerin yaşamını zenginleştiren, ona daha derin anlamlar katan noktalar arasındadır. Eğer, mezun olan kişi, bu sayılan ideal donanımlara sahip ise dünyanın neresinde olursa olsun, profesyonel kariyerini sürdürebilir. Bir çok mezunlar Amerika, Almanya, Hollanda, İngiltere gibi çeşitli ülkelerde ve ülkemizdeki yüksek lisans ve doktoralarını sürdürmektedir kazandıkları bilgi ve birikimler ile kurumlarını en iyi şekilde temsil etmektedirler. Bunun dışında, Kültür Bakanlığı bünyesindeki çeşitli yörelere dağılmış olan müzelerde de araştırmacı olarak çalışılabilir.

       Halkla İlişkiler konusunda uzmanlaşan şirketler, arkeoloji ve sanat tarihi konusundaki eksiklerini bu alanda istihdamlar yaparak çözümlemektedirler. Ayrıca, derinlemesine bilgi sahibi olan mezunların turizm sektöründe de iş bulabilmeleri mümkündür.



BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN        TIKLAYINIZ


Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc